Danie jednogarnkowe z kapusty białej
Opublikowano: 30.11.2021 r.
Boczek wędzony, kiełbasa podwawelska, kapusta biała i ziemniaki to solidna baza dla pysznego dania jednogarnkowego. Warto dodać do tego aromatyczną cebulę, marchewkę oraz bulion drobiowy, aby uzyskać wyjątkowy smak i sycący efekt. Idealne na obiad, kiedy chcesz zjeść coś ciepłego i domowego.
Składniki dla 6 porcji:
- Boczek wędzony bez kości - 300 g
- Kiełbasa podwawelska - 250 g
- Cebula - 150 g
- Marchewka - 100 g
- Kapusta biała - 700 g
- Ziemniaki późne - 300 g
- Bulion drobiowy - 185 g (3/4 szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, czosnek
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- garnek
Przepis krok po kroku
- Pokrój boczek w kostkę.
- Wyłóż go do dużego garnka i zacznij smażyć.
- Kiełbasę pokrój w pół plastry.
- Dodaj do boczku.
- Pokrój cebulę w kostkę, ząbek czosnku przeciśnij przez praskę.
- Ziemniaki pokrój w nie za dużą kostkę, a marchewkę w pół plastry.
- Dodaj wszystko do mięsa.
- Posiekaj kapustę i również dodaj do garnka razem z bulionem.
- Posól.
- Wszystko duś do miękkości.
- Jak warzywa będą miękkie dopraw do smaku.
- Posyp natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
Przepis zawiera dużo warzyw. Jest źródłem węglowodanów, zawiera tłuszcz i trochę białka. Może być ciężkostrawny.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości