Dango
Opublikowano: 15.08.2022 r.
Mąka ryżowa, woda i cukier to podstawa do przygotowania dango, japońskich kuleczek na patyczku. Idealne na przekąskę lub deser! W prosty sposób zrobisz coś egzotycznego i pysznego w domu.
Składniki dla 2 porcji:
- Mąka ryżowa - 150 g (bardzo klejącej)
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, duża miska, patyczki do szaszłyków
Przepis krok po kroku
- Mąkę przesiej do miski. Dodawaj do niej stopniowo, ciepłą, ale nie gorącą wodę (ok. 85 ml na 1/3 szklanki). Całość mieszaj ręką, do powstania gęstej, klejącej masy.
- Z masy ulep małe kuleczki, wielkości moreli.
- W garnku zagotuj wodę i włóż do nich kulki. Gotuj 4 minuty od wypłynięcia.
- Kluski przełóż do bardzo zimnej wody na kilka minut.
- Kluseczki nabij na patyczek do szaszłyków.
- Możesz podawać je z owocowymi sosami.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, jednak ma dość wysoki indeks glikemiczny, dlatego warto ją ograniczyć.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny