Dal tadka

Opublikowano: 23.02.2023 r.
Soczewica żółta, cebula, pomidory oraz przecier pomidorowy - to kluczowe składniki przepisu na dal tadka, który przypomni Ci smak Indii. Soczewica robi za główną bazę, a cebula i pomidory dodają głębi smaku. Całość dopełnia przecier pomidorowy, który nadaje potrawie aksamitnej konsystencji i intensywnego aromatu.
Składniki dla 4 porcji:
- Soczewica żółta - 200 g
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Pomidor - 240 g (2 sztuki)
- Olej rzepakowy - 30 ml
- Przecier pomidorowy bez soli - 400 g
- Przyprawy - sól, papryka słodka, kurkuma, imbir świeży, papryczka chilli świeża, curry, czosnek, gorczyca, sok z limonki, kmin rzymski, asafetyda
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia mała, duży garnek
Przepis krok po kroku
- Soczewicę wypłucz.
- Rozgrzej 10 ml oleju w garnku.
- Obraną cebulę pokrój w drobną kostkę, a pomidory obrane ze skórki pokrój w dużą kostkę.
- Wrzuć do garnka 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, cebulę, 2 cm kawałka startego imbiru, 1/4 łyżeczki kurkumy i łyżeczkę soli. Podsmaż kilka chwil.
- Dodaj pomidory i smaż około 2 minuty.
- Dodaj soczewicę, wlej 500 ml wody oraz przecier pomidorowy.
- Gotuj na niedużym ogniu pod przykryciem 20 minut.
- Pozostałe 20 ml oleju rozgrzej na niedużej patelni.
- Podsmaż na nim 1/2 łyżeczki kminu, łyżeczkę gorczycy, szczyptę asafetydy, 1/2 łyżeczki curry, łyżkę papryki słodkiej oraz trochę pokrojonej papryczki chilli. Smaż 30 sekund.
- Podsmażone przyprawy włóż do garnka, wymieszaj i gotuj jeszcze minutę.
- Danie dopraw do smaku solą i opcjonalnie czym potrzebujesz.
- Nałóż porcję do miski i przed zjedzeniem skrop danie sokiem z limonki.
- Smacznego!
Komentarz dietetyka
Dal tadka to danie dietetyczne, które nie zawiera mięsa. Jest sycące i ma bardzo dużo błonnika, witamin i minerałów. Przyprawy są źródłem przeciwutleniaczy, które mają działanie przeciwnowotworowe.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości