Czeskie knedle
Opublikowano: 27.01.2023 r.
Mąka pszenna, świeże drożdże, jajka i mleko 3,2% to podstawowe składniki czeskich knedli, które można zrobić w domowej kuchni. Ten przepis pozwoli ci przygotować pyszne i puszyste knedle, które doskonale sprawdzą się jako dodatek do wielu dań.Znajomość kilku prostych kroków wystarczy, by cieszyć się tym tradycyjnym czeskim smakołykiem.
Składniki dla 7 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 400 g
- Cukier - 30 g (3 płaskie łyżki stołowe)
- Drożdże świeże - 30 g
- Mleko 3,2% - 200 ml (niepełna szklanka)
- Jajko - 2 szt.
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 7
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, duża miska, bambusowe sitko do gotowania na parze
Przepis krok po kroku
- W misce wymieszaj ciepłe mleko, drożdże i cukier.
- Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.
- Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj sól i wlej zaczyn drożdżowy.
- Wbij jajko i zagnieć gładkie ciasto.
- Odstaw w ciepłe miejsce na około 2 godziny.
- Z ciasta uformuj knedle o podłużnym kształcie.
- Do garnka wlej wodę i umieść w nim nakładkę do gotowania na parze.
- Umieść knedle na nakładce.
- Gotuj przez około 10-12 minut.
- Wyjmij z garnka i wystudź.
- Podawaj na dużym talerzu.
Komentarz dietetyka
Czeskie knedle to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych. Podnoszą one szybko poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny być spożywane przez osoby chorujące na cukrzycę. Knedle zawierają małą ilość kalorii.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny