Czerwona kapusta zasmażana
Opublikowano: 27.08.2021 r.
Kapusta czerwona, cebula, masło i sok z cytryny to kluczowe składniki tego przepisu na zasmażaną czerwoną kapustę. Dzięki połączeniu tych prostych, ale smacznych elementów, danie zyskuje fantastyczny smak i aromat. Dodatkowo mąka pszenna pomaga zagęścić całą potrawę, tworząc przyjemną i kremową konsystencję. Sprawdź ten przepis na pyszną zasmażaną kapustę i ciesz się jej wyjątkowym smakiem.
Składniki dla 4 porcji:
- Kapusta czerwona - 1000 g
- Mąka pszenna typ 550 - 24 g
- Masło - 50 g
- Cebula - 105 g
- Sok z cytryny - 10 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, patelnia
Przepis krok po kroku
- Kapustę poszatkuj, włóż do garnka, dodaj 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 0,25 łyżeczki pieprzu i soli i zalej szklanką wody.
- Gotuj kapustę na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
- Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na odrobinie masła.
- Dodaj cebulę do kapusty, sok z cytryny i wymieszaj.
- Gdy kapusta jest już miękka, rozgrzej na patelni resztę masła i dodaj mąką.
- Chwilę smaż mąkę, aż lekko się zarumieni i dodaj do kapusty. Dokładnie wymieszaj.
- W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
Komentarz dietetyka
Czerwona kapusta zasmażana dobrze sprawdzi się jako dodatek warzyw do obiadu.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny