Czerwona kapusta do słoików
Opublikowano: 28.04.2021 r.
Czerwona kapusta do słoików jak ogórki to częste przetwory na zimę. Taka sałatka z kapusty czerwonej do słoików idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu.
Składniki dla 4 porcji:
- Kapusta czerwona - 2000 g
- Cebula - 500 g
- Marchewka - 500 g
- Cukier - 220 g (1 szklanka)
- Przyprawy - sól, ocet spirytusowy, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarna
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek, duży garnek, tarka, słoiki, duża miska
Przepis krok po kroku
- Z kapusty zdejmij wierzchnie liście i poszatkuj.
- Cebulę pokrój w półplasterki a marchew zetrzyj na tarce.
- Warzywa posyp 3 łyżkami soli, dokładnie wymieszaj i pozostaw na 2-3 godziny.
- Po tym czasie w dużym garnku, przygotuj zalewę z 0,5 litra wody, octu, szklanki cukru, 1 ziarenek pieprzu, 10 liści laurowych i 10 ziaren ziela angielskiego.
- Podgrzewaj zalewę mieszając, aż cukier się rozpuści.
- Do gotującej się zalewy wrzuć warzywa i gotuj około 15 minut.
- W międzyczasie przygotuj słoiki i garnek do pasteryzacji.
- Na dno garnka wyłóż wierzchnie liście kapusty, które zdjęłam na początku, lub ściereczkę.
- Słoiki napełnij kapustą, przetrzyj gwint słoika i dokładnie zakręć.
- Włóż słoiki do garnka do pasteryzacji i zalej letnią wodą, do ¾ wysokości słoików.
- Słoiki podgrzewaj, ale nie doprowadź wody do wrzenia, przez około 25 minut.
- Następnie ustaw słoiki do góry dnem, przykryj ściereczką i zostaw do wystygnięcia.