Czerwona kapusta do słoików
Opublikowano: 28.04.2021 r.
Kapusta czerwona, cebula i marchewka to trio, bez którego trudno wyobrazić sobie domową czerwoną kapustę do słoików. Te warzywa tworzą harmonijną mieszankę smaków, która zadowoli każde podniebienie. Dodanie szklanki cukru delikatnie zrównoważy ich naturalną kwasowość, tworząc smaczną i wyjątkową przystawkę, idealną na zimowe zapasy.
Składniki dla 4 porcji:
- Kapusta czerwona - 2000 g
- Cebula - 500 g
- Marchewka - 500 g
- Cukier - 220 g (1 szklanka)
- Przyprawy - sól, ocet spirytusowy, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarna
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek, duży garnek, tarka, słoiki, duża miska
Przepis krok po kroku
- Z kapusty zdejmij wierzchnie liście i poszatkuj.
- Cebulę pokrój w półplasterki a marchew zetrzyj na tarce.
- Warzywa posyp 3 łyżkami soli, dokładnie wymieszaj i pozostaw na 2-3 godziny.
- Po tym czasie w dużym garnku, przygotuj zalewę z 0,5 litra wody, octu, szklanki cukru, 1 ziarenek pieprzu, 10 liści laurowych i 10 ziaren ziela angielskiego.
- Podgrzewaj zalewę mieszając, aż cukier się rozpuści.
- Do gotującej się zalewy wrzuć warzywa i gotuj około 15 minut.
- W międzyczasie przygotuj słoiki i garnek do pasteryzacji.
- Na dno garnka wyłóż wierzchnie liście kapusty, które zdjęłam na początku, lub ściereczkę.
- Słoiki napełnij kapustą, przetrzyj gwint słoika i dokładnie zakręć.
- Włóż słoiki do garnka do pasteryzacji i zalej letnią wodą, do ¾ wysokości słoików.
- Słoiki podgrzewaj, ale nie doprowadź wody do wrzenia, przez około 25 minut.
- Następnie ustaw słoiki do góry dnem, przykryj ściereczką i zostaw do wystygnięcia.