Czereśnie w słoiku
Opublikowano: 23.11.2022 r.
Czereśnie, cukier... i już masz wszystko, czego potrzebujesz do zrobienia swoich własnych czereśni w słoiku! Prosty i pyszny sposób na zatrzymanie smaku lata na dłużej. Wystarczy trochę czasu i odrobina cierpliwości, a już wkrótce będziesz mógł cieszyć się tym smakołykiem przez cały rok.
Składniki dla 10 porcji:
- Czereśnie - 1000 g
- Cukier - 350 g (po 2 łyżki do każdego słoika)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- garnek, słoiki, ściereczka
Przepis krok po kroku
- Czereśnie umyj i wydryluj.
- Wsyp do słoików czereśnie (3/4 wysokości słoików).
- Dodaj po 2 łyżki cukru.
- Wlej do słoików zimną wodę (zostaw około 2 cm od wieczka).
- Słoiki dobrze zakręć.
- Na dno garnka włóż ścierkę i ułóż w odstępach zakręcone słoiki.
- Wlej do garnka wodę w 3/4 wysokości słoików.
- Gotuj wszystko na niewielkiej mocy palnika przez 20 minut od momentu, w którym woda zaczęła wrzeć.
- Po pasteryzacji wyjmij od razu gorące słoiki i ułóż je wieczkiem do dołu.
- Ostudź tak słoiki.
- Po ostudzeniu sprawdź wieczka. Jeśli któreś się nie zassało, należy powtórzyć pasteryzację.
Komentarz dietetyka
Czereśnie są zdrowe i dostarczają jod oraz potas. Mogą też obniżać ilość cholesterolu. W kompocie jest cukier, więc nie jest to polecany napój dla osób z cukrzycą oraz insulinoopornością.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości