Czekoladowe placuszki twarogowe z malinami
Opublikowano: 05.03.2021 r.
Ser twarogowy półtłusty, cukier, miód, czekoladowy budyń w proszku, jajka i świeże maliny to klucz do pysznych czekoladowych placuszków z owocowym akcentem. Idealne na śniadanie lub deser, łączą w sobie delikatny smak twarogu z intensywną czekoladą i soczystością malin.
Składniki dla 2 porcji:
- Ser twarogowy półtłusty - 250 g
- Cukier - 40 g
- Miód - 40 g
- Budyń (proszek) - 90 g (czekoladowy)
- Masło - 5 g
- Maliny - 100 g
- Jajko - 3 szt.
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża
Przepis krok po kroku
- Na początku zacznij od oddzielenia żółtek od białek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij aż piana będzie sztywna.
- Do sera dodaj budyń, cukier oraz żółtka. Blenderem dokładnie zblenduj wszystko na masę bez grudek.
- Ubite białka dodaj do masy, wymieszaj łyżką dokładnie.
- Na patelnię dodaj masło, rozgrzej dobrze i wykładaj po 1 łyżce masy robiąc niewielkie okrągłe placki. Smaż na niewielkim ogniu i pod przykrywką. Jak już placki będą ścięte przekręć na drugą stronę uważając by nie zrobić tego za wcześnie. Po kilku minutach placuszki będą gotowe.
- Ułóż placuszki na talerzyku, posyp świeżymi malinami i polej miodem pszczelim.