Czekoladowa gryczanka z truskawkami i orzechami
Opublikowano: 08.05.2021 r.
Płatki gryczane, napój roślinny z orzechów nerkowca, kakao, truskawki i orzechy włoskie – to kluczowe składniki czekoladowej gryczanki, która jest po prostu pyszna! Lekka i zdrowa śniadaniowa opcja z nutą czekolady, pełna owocowej świeżości i chrupiących orzechów, zapewni energię na cały dzień.
Składniki dla 2 porcji:
- Płatki gryczane - 100 g
- Napój roślinny (mleko) z orzechów nerkowca - 250 ml
- Kakao 16% (proszek) - 12 g
- Truskawki - 150 g
- Orzechy włoskie - 40 g
- Przyprawy - pieprz, kurkuma, erytrytol
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- garnek
Przepis krok po kroku
- W garnku umieść napój roślinny, kakao oraz płatki. Dodaj erytrytol do smaku jeśli potrzebujesz.
- Zagotuj wszystko ciągle mieszając. Mieszaj dokładnie, by grudki kakao dobrze się rozpuściły. Dodaj szczyptę kurkumy i pieprzu.
- Gdy wszystko zacznie wrzeć zestaw garnek i wylej płatki do miski. Jeżeli chcesz - możesz gotować trochę dłużej, by masa była bardziej gęsta lub dodać więcej płynu jeśli chcesz rzadszą konsystencję.
- Dodaj do płatek truskawki. Mogą być świeże lub mrożone. Można zmiksować na mus, dać w całości lub pokrojone.
- Posyp danie posiekanymi orzechami.
Komentarz dietetyka
Przepis na tę gryczankę jest dobry dla każdego. Jest zdrową propozycją na pyszny deser i jest poprawnie zbilansowana.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości