Czebureki
Opublikowano: 22.08.2021 r.
Mąka pszenna, mięso mielone wieprzowo-wołowe i cebula to podstawa, bez której ciężko sobie wyobrazić czebureki. Do tego trochę oleju rzepakowego do smażenia i szczypta spirytusu dla chrupkości ciasta. Prosty przepis z prostych składników, ale efekt – niebo w gębie!
Składniki dla 6 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 405 g (3 szklanki)
- Spirytus - 12 ml (1 łyżka)
- Mięso mielone wieprzowo-wołowe - 500 g
- Cebula - 100 g (1 duża sztuka)
- Olej rzepakowy - 48 ml (4 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, duża miska, wałek, miska
Przepis krok po kroku
- W misce wymieszaj mąkę ze spirytusem, sporą szczyptą soli i 1,25 szklanki ciepłej wody.
- Zagnieć ciasto, przykryj ściereczką i pozostaw aby odpoczęło.
- W drugiej misce połącz mięso z 1/4 łyżeczki soli, pieprzu, drobno posiekaną cebulą i 1 szklanką wody.
- Ciasto podziel na 6 części, każdą rozwałkuj w okrąg. Na połowę połóż część farszu i zlep w pieróg. Postąp tak z każdym kawałkiem ciasta.
- Na patelni rozgrzej olej.
- Na patelnię połóż pieróg i smaż na średnim ogniu z każdej strony na złoto przez 4-5 minut.
Komentarz dietetyka
Czebureki to smażone danie kuchni ukraińskiej. Ponieważ danie jest smażone powinno się je spożywać jedynie okazjonalnie.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki