Czarny makaron z krewetkami

Opublikowano: 12.08.2022 r.
Czarny makaron, krewetki, śmietanka kremowa i ser parmezan – to kluczowe składniki tego wyjątkowego dania. Aromatyczne połączenie soczystych krewetek z delikatnymi nutami śmietanki, a wszystko to podane na tle charakterystycznego czarnego makaronu. Dodatek świeżej natki pietruszki i odrobiny oliwy z oliwek podkreśla smak i dodaje świeżości.
Składniki dla 4 porcji:
- Czarny makaron - 400 g
- Pomidor - 200 g (1 duża sztuka)
- Natka pietruszki - 20 g (1 pęczek)
- Śmietanka kremowa 30% - 300 g
- Krewetki - 400 g
- Ser parmezan - 40 g
- Oliwa z oliwek - 30 ml (3 łyżki stołowe)
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Do garnka wlej wodę i wsyp łyżkę soli.
- Zagotuj wodę i dodaj do niej makaron.
- Gotuj przez 8-9 minut.
- Odcedź makaron.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż czosnek.
- Dodaj na patelnię krewetki i smaż przez 4-5 minut.
- Pomidora pokój w kostkę.
- Dodaj na patelnię.
- Wlej śmietanę kremówkę i dopraw sos solą.
- Gotuj przez 4-5 minut.
- Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do sosu.
- Zetrzyj na tarce parmezan.
- Do sosu dodaj makaron oraz parmezan i wymieszaj.
- Makaron podawaj w głębokich talerzach.
Komentarz dietetyka
Czarny makaron z krewetkami to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Makaron świetnie sprawdzi się jako danie dla osób na diecie wegetariańskiej. Makaron będzie dobrym wyborem dla diabetyków.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny