Czachochbili
Opublikowano: 20.12.2021 r.
Udko kurczaka, pomidory w puszce, olej rzepakowy, sporo cebuli i ocet jabłkowy – to wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania pysznego czachochbili. Ten gruziński przepis na soczyste, aromatyczne mięso w pomidorowym sosie szybko stanie się hitem w Twojej kuchni. Prosty w wykonaniu, a efekt zachwyca!
Składniki dla 5 porcji:
- Udko kurczaka ze skórą - 1200 g
- Pomidory w puszce - 800 g
- Olej rzepakowy - 100 ml
- Cebula - 300 g (3 duże sztuki)
- Ocet jabłkowy - 30 ml (3 łyżki stołowe)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki świeża, kolendra świeża, papryka ostra, czosnek, koper, bazylia świeża
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Obierz cebulę z łupiny i pokrój w pióra.
- Rozgrzej olej rzepakowy w garnku i zeszklij cebulę.
- Umieść w garnku udka z kurczaka wlej szklankę wody i gotuj do odparowania wody.
- Dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz pomidory z puszki i szklankę wody.
- Gotuj na wolnym ogniu przez 50-55 minut.
- Pod koniec gotowania dodaj majeranek, paprykę ostrą i ocet.
- Posiekaj bazylię, kolendrę, natkę pietruszki i koper, dodaj do kurczaka i wymieszaj.
Komentarz dietetyka
Czachochbili to danie zawierające bardzo dużą ilość pełnowartościowego białka zwierzęcego. Danie jest nisko kaloryczne i nie zawiera dużej ilości tłuszczu. Może być dobrym pomysłem na obiad dla osoby na diecie redukcyjnej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny