Cytrynówka z miodem

Opublikowano: 17.06.2022 r.
Cytryny, spirytus i miód – te trzy składniki wystarczą, żeby przygotować pysznie orzeźwiającą cytrynówkę z miodem. Wystarczy trochę cierpliwości, a uzyskasz domowy trunek, który zachwyci smakiem i prostotą wykonania. Zapomnij o sklepowych nalewkach – ta domowa wersja to prawdziwa petarda!
Składniki dla 1 porcji:
- Cytryna - 500 g (5-6 sztuk)
- Spirytus - 500 ml
- Miód - 500 g
- Przyprawy - skórka z cytryny, sok z cytryny, miód
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- tarka, sitko, słoik 500 ml, słoik 2l
Przepis krok po kroku
- Cytryny dokładnie umyj i wyszoruj, tak by pozbyć się wosku.
- Zetrzyj skórkę z cytryny na tarce o małych oczkach. Staraj się zetrzeć tylko żółtą część skórki.
- Startą żółtą skórkę umieść w słoiku o pojemności 0,5 l i wlej do niego 250 ml spirytusu. Odstaw na 24 godziny.
- Następnego dnia pozostałe cytryny wyciśnij, tak by powstało 250 ml soku.
- Sok przecedź przez gęste sito do dwulitrowego słoika.
- Do soku dolej szklankę przegotowanej wody w temperaturze 30 st. C. Dodaj miód i wymieszaj, aż miód się rozpuści.
- Wlej pozostały spirytus do soku z wodą i miodem. Oba słoiki odstaw na przynajmniej jedną dobę.
- Po tym czasie odcedź skórki ze spirytusu. Pozostały spirytus wlej do drugiego słoika, ciągle mieszając.
- Mieszaj jeszcze kilka minut, po czym rozlej cytrynówkę do butelek.
- Cytrynówka jest od razu gotowa do spożycia, ale jeszcze lepsza będzie po około dwóch tygodniach.
Komentarz dietetyka
Cytryny to jedno z najbardziej popularnych źródeł witaminy C.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk