Cytrynówka na bimbrze
Opublikowano: 26.01.2023 r.
Cytryny, bimber i cukier – oto kluczowe składniki cytrynówki, która rozgrzewa i orzeźwia jednocześnie. Przygotowanie jest proste, a efekt zaskakujący. Prawdziwie domowy trunek, idealny na spotkania z przyjaciółmi. Spróbuj swoich sił w przygotowaniu tego popularnego napoju – to smak, który na pewno zostanie zapamiętany.
Składniki dla 24 porcji:
- Cytryna - 1040 g (8 sztuk)
- Bimber - 1000 ml
- Cukier - 660 g
Liczba porcji: 24
Będziesz potrzebować:
- garnek, słoik, sitko, gaza, lejek, butelka szklana, zester
Przepis krok po kroku
- Sparz cytryny wrzątkiem i zeskrob skórkę (bez białej błonki).
- Obierz nożem cytryny (usuń białe błonki, które zostały pod skórką) i podziel na mniejsze części.
- Połącz skórki z kawałkami owoców - umieść je w dużym słoiku.
- Do owoców wlej bimber, zamknij słoik, postaw w ciepłym miejscu na 2 dni.
- Raz dziennie zamieszaj słoikiem.
- Po tym czasie zagotuj 500 ml wody z cukrem. Ostudź.
- Odcedź owoce i wyciśnij z nich sok.
- Sok wlej do pozostałego alkoholu.
- Chłodny syrop wlej do alkoholu, zakręć słoik i pozostaw na 2 dni w ciepłym miejscu.
- Raz dziennie zamieszaj słoikiem.
- Po tym czasie przecedź alkohol przez sitko z gazą (powinien być klarowny napój) i przelej gotową nalewkę do czystej, szklanej butelki na alkohol.
- Zakręconą szczelnie butelkę odstaw na minimum 21 dni w chłodne miejsce.
- Po tym okresie można pić nalewkę.
Komentarz dietetyka
Picie alkoholu jest zakazane kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią. Nie mogą go spożywać też dzieci. Alkohol podnosi ciśnienie tętnicze krwi i niekorzystnie wpływa na wątrobę oraz trzustkę.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości