Cytrynowiec bez pieczenia

Opublikowano: 05.07.2025 r.
Herbatniki, śmietanka kremowa, cytrynowa galaretka i twaróg sernikowy to główne składniki cytrynowca bez pieczenia. Ten lekki i orzeźwiający deser jest idealny na gorące dni, gdy nie masz ochoty włączać piekarnika. Zamiast pieczenia, przygotujesz go, układając warstwy i chłodząc w lodówce.
Składniki dla 10 porcji:
- Herbatniki - 200 g
- Śmietanka kremowa 30% - 150 g
- Żelatyna - 10 g
- Cukier puder - 70 g
- Galaretka - 77 g (cytrynowa)
- Twaróg sernikowy - 500 g
- Białko jajka - 3 szt.
- Przyprawy - cukier puder
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- mikser, tortownica 24 cm, lodówka
Przepis krok po kroku
- Przygotuj galaretkę: rozpuść ją w 125 ml gorącej wody wraz z łyżką żelatyny.
- Ser utrzyj z cukrem pudrem.
- Śmietanę i białka jajek ubij oddzielnie.
- Ser delikatnie połącz z porcją galaretki z żelatyną, śmietaną i białkiem.
- Dno tortownicy wyłóż herbatnikami, na nie wyłóż masę serową. Ozdób ciasto plasterkami cytrusów.
- Schłodź ciasto w lodówce przez 2h.
Komentarz dietetyka
Ta opcja zawiera sporo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny