Cytryna z imbirem do słoika
Opublikowano: 08.06.2022 r.
Cytryna, imbir i miód – te trzy składniki to idealna kompozycja do stworzenia czegoś pysznego i zdrowego. Cytryna dodaje orzeźwiającego smaku, imbir dodaje pikantności, a miód całość słodzi i scala. Tę mieszankę możesz przechowywać w słoiku, co jest super wygodne i praktyczne, zwłaszcza na jesienne dni.
Składniki dla 10 porcji:
- Cytryna - 300 g
- Imbir korzeń - 10 g
- Miód - 250 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, rondelek, małe słoiczki
Przepis krok po kroku
- Do rondelka wlej 1 szklankę wody i dodaj miód. Gotuj na małym ogniu aż do rozpuszczenia.
- Imbir obierz i pokrój w kostkę, dodaj do syropu w rondelku. Gotuj całość 5 minut.
- Cytryny wyszoruj, pokrój w cienkie plastry i ułóż w słoiczkach. Całość zalej syropem.
- Słoiczki zakręć i odstaw do wystudzenia.
- W garnku zagrzej wodę i ustaw w nim słoiczki z cytrynami, podgrzewaj przez 15 minut, a następnie ostudź. To pomoże uchronić cytryny przed rozwojem niebezpiecznych drobnoustrojów.
Komentarz dietetyka
To danie zawiera dość spory indeks glikemiczny, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny