Cynamonki Thermomix
Opublikowano: 11.01.2022 r.
Mleko, świeże drożdże, mąka pszenna, masło, cukier trzcinowy i spora ilość cynamonu – to tylko niektóre z kluczowych składników, które sprawiają, że te cynamonki z Thermomixu są prawdziwie wyjątkowe. Aromatyczne i mięciutkie, idealne na każdą okazję. Nie zapomnij o serku śmietankowym, który dodaje pysznej kremowej polewy!
Składniki dla 10 porcji:
- Mleko 3,2% - 100 ml
- Drożdże świeże - 40 g
- Mąka pszenna typ 550 - 400 g
- Cukier - 50 g
- Sól - 4 g (3/4 łyżeczki)
- Jajko - 3 szt.
- Masło - 290 g
- Cukier trzcinowy - 180 g
- Cynamon - 30 g (2,5 łyżki)
- Cukier puder - 50 g
- Serek śmietankowy - 125 g
- Białko jajka - 1 szt.
- Przyprawy - cukier puder, cynamon, cukier
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blacha do pieczenia 30x38, thermomix
Przepis krok po kroku
- Do naczynia Thermomixa wlej mleko, dodaj drożdże, 50 g cukru i łyżkę mąki. Podgrzej przez 3 minuty / 37 stopni / obroty 3.
- Po tym czasie przykryj naczynie Thermomixa ściereczką i odstaw na 15 minut, aż rozczyn zacznie pracować.
- W tym czasie roztop 170 g masła i je ostudź.
- Gdy zaczyn wyrośnie, dodaj mąkę, jajka i sól. Wyrób ciasto przez 5 minut / Interwał.
- Następnie dodaj przygotowane wcześniej masło i wyrabiaj jeszcze 5 minut / Interwał.
- Pustą miskę posyp mąką i przełóż do niej ciasto. Pozostaw je pod przykryciem na około godzinę do wyrośnięcia.
- W tym czasie umyj i dokładnie osusz naczynie Thermomixa.
- Wsyp cukier brązowy oraz cynamon i dodaj 65 g masła.
- Wymieszaj wszystko przez 10 sekund / obroty 4.
- Po godzinie, gdy ciasto wyrośnie, uderz w nie pięścią i przełóż na stolnicę wysypaną mąką.
- Rozwałkuj ciasto na prostokąt.
- Nadzienie z cukru, cynamonu i masła rozsmaruj równomiernie na cieście.
- Zwiń wszystko w rulon od dłuższego boku i pokrój na plastry o grubości 2 cm.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Gotowe bułeczki ułóż na blasze, posmaruj z wierzchu białkiem i piecz przez 15 minut w 180 stopniach C, aż będą rumiane.
- W tym czasie do naczynia Thermomixa włóż pozostałe masło, serek i cukier puder. Podgrzej przez 2 minuty / 37 stopni / obroty 2.
- Gotową polewą polej ciepłe bułeczki.
Komentarz dietetyka
Cynamon nadaje nie tylko pięknego aromatu, ale to również skarbnica wartości odżywczych. Wskazuje się szczególnie na jego działanie przeciwnowotworowe.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk