Cynamonki
Opublikowano: 06.06.2021 r.
Mleko, drożdże, mąka ryżowa, cukier i masło – to kluczowe składniki cynamonek, które sprawiają, że są one niesamowicie pyszne. Dzięki połączeniu tych składników uzyskasz delikatne i słodkie bułeczki, które możesz upiec w domu. Przepis jest prosty, więc nawet jeśli nie jesteś mistrzem w kuchni, na pewno sobie poradzisz!
Składniki dla 10 porcji:
- Mleko 2% - 250 ml
- Drożdże świeże - 25 g
- Mąka ryżowa - 500 g
- Cukier - 150 g
- Jajko - 2 szt.
- Żółtko jajka - 2 szt.
- Masło - 150 g
- Przyprawy - sól, cynamon, cukier wanilinowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, stolnica, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 30x25 cm, folia spożywcza, miska
Przepis krok po kroku
- Drożdże rozetrzyj z łyżeczką cukru, następnie dodaj 50 ml ciepłego mleka i łyżkę mąki. Składniki dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut do wyrośnięcia.
- Pozostałą mąkę przesiej do miski, dodaj 50 gram cukru i szczyptę soli. Składniki dokładnie wymieszaj i zrób w nich wgłębienie. Następnie wlej pozostałe mleko oraz rozczyn drożdżowy. Składniki dokładnie wymieszaj przy pomocy łyżki.
- Następnie wyrabiaj ciasto na stolnicy, dodaj jedno jajko i żółtka. Następnie po 5 minutach wyrabiania dodaj połowę masła i wyrabiaj ciasto jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie ciasto przełóż do miski, przykryj je folią i odstaw na 90 minut do wyrośnięcia.
- Pozostałe masło roztop w garnku.
- Gdy ciasto wyrośnie przełóż je na stolnicę i wyrabiaj przez około 5 minut, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
- Ciasto podziel na dwie części i każdą z nich rozwałkuj na placek.
- Każdy placek posmaruj roztopionym masłem i posyp mieszanką cynamonu oraz cukru wanilinowego.
- Ciasto zwiń w roladkę, którą pokrój w poprzek na 10 plastrów. Plasterki ułóż w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachowaj odstępy).
- Jajko roztrzep i posmaruj nim wierzch każdej bułeczki.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni C i piecz w nim bułeczki przez około 20 minut.
- Po tym czasie wyciągnij bułeczki z piekarnika i pozostaw je do ostygnięcia.
Komentarz dietetyka
Cynamon użyty do przygotowania naszych bułeczek jest przyprawą, która posiada wiele właściwości. Jego spożywanie może wykazywać działanie przeciwwirusowe, antybakteryjne lub przeciwgrzybicze. Dodatkowo cynamon posiada właściwości antyoksydacyjne, czyli jego spożywanie zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny