Ćwikła z chrzanem do słoików
Opublikowano: 11.09.2021 r.
Buraki, chrzan, cukier i ocet winny to główne składniki, które sprawiają, że ćwikła z chrzanem to wyjątkowy dodatek do wielu dań. Ta pyszna kompozycja jest idealna na zimę i doskonale sprawdzi się w słoikach na wszelkie okazje. Jeśli lubisz domowe przetwory, to ten przepis na pewno znajdzie u Ciebie miejsce na półce.
Składniki dla 10 porcji:
- Buraki gotowane - 500 g (5 małych sztuk)
- Chrzan - 100 g
- Cukier - 40 g
- Ocet winny - 60 ml
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- tarka, słoiki, miska
Przepis krok po kroku
- Ugotowane buraki obierz i zetrzyj na tarce aby powstało buraczane puree. Zetrzyj także korzeń chrzanu.
- Dopraw solą, cukrem dodaj ocet i wymieszaj.
- Gotową ćwikłę przełóż do słoiczków. Możesz ją za pasteryzować gotując słoiczki w wodzie ok 20 minut.
Komentarz dietetyka
Ćwikła z chrzanem do słoików to doskonały pomysł na domowy wyrób. Własnoręcznie zrobiona ćwikła nie zawiera konserwantów ani dodatku cukru. Buraki są pełne wielu cennych składników odżywczych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny