Ćwikła na zimę
Opublikowano: 30.10.2021 r.
Buraki, chrzan, cukier i sok z cytryny – te składniki tworzą niezwykle smaczną ćwikłę, którą możesz cieszyć się przez całą zimę. Połączenie słodkich buraków z ostrym chrzanem i delikatną nutą cytryny sprawi, że danie nabierze wyjątkowego charakteru. Idealna jako dodatek do mięs czy kanapek!
Składniki dla 2 porcji:
- Burak - 100 g
- Chrzan - 200 g
- Cukier - 65 g (1/3 szklanki)
- Sok z cytryny - 100 ml (8 łyżek)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- garnek, tarka, słoik 800 ml
Przepis krok po kroku
- Buraki ugotuj w skórce na miękko.
- Pozostaw do wystygnięcia i obierz.
- Buraki zetrzyj na drobnych oczkach tarki wraz z chrzanem.
- Do buraków dodaj cukier, sok z cytryny i 0,5 łyżeczki soli.
- Ćwikłę przełóż do słoików i pasteryzuj je około 50 minut.
Komentarz dietetyka
Ćwikła na zimę jest wyśmienitym dodatkiem do obiadu, wędlin czy jajek. Nie jest ona odpowiednia jedynie dla osób będących na diecie o niskim indeksie glikemicznym.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki