Cwibak
Opublikowano: 17.07.2022 r.
Jajka, cukier, mąka pszenna i skórka z pomarańczy – to podstawowe składniki tego smakowitego cwibaka. Dodatkowego smaku dodają mu rodzynki i skórka z cytryny. Z prostych, ale starannie wybranych składników można stworzyć prawdziwe cudo, które zachwyci zarówno domowników, jak i gości!
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g (1 szklanka)
- Jajko - 4 szt.
- Cukier - 250 g (1 szklanka)
- Cukier puder - 30 g (3 łyżki)
- Rodzynki - 125 g (1/2 szklanki)
- Skórka z pomarańczy - 60 g (1/4 szklanki)
- Skórka z cytryny - 60 g (1/4 szklanki)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, foremka keksówka, miska
Przepis krok po kroku
- Jajka rozbij i podziel na białka i żółtka.
- Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli.
- Żółtka utrzyj z cukrem.
- Białka połącz z żółtkami i mąką, delikatnie wymieszaj.
- Dodaj rodzynki i skórki pomarańczy oraz cytryny.
- Przełóż masę ciasta do keksówki i upiecz w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.
- Ciasto ostudź i posyp cukrem pudrem.
Komentarz dietetyka
Możesz użyć gotowych bakalii lub wykorzystać takie składniki jak ja.
~ Oliwia Gawron, dietetyk