Cuy

Opublikowano: 17.11.2021 r.
Świnka morska, cebula i ziemniaki późne - to kluczowe elementy tego tradycyjnego dania. "Cuy" to potrawa rodem z Ameryki Południowej, w której soczyste mięso świnki morskiej łączy się z aromatyczną cebulą i sycącymi ziemniakami. Całość dopełnia dodatek marchewki, selera korzeniowego i masła klarowanego, tworząc wyjątkowy smakowy spektakl.
Składniki dla 6 porcji:
- Świnka morska - 1200 g
 - Cebula - 200 g (2 duże sztuki)
 - Marchewka - 300 g (2 duże sztuki)
 - Ziemniaki późne - 400 g (4 średnie sztuki)
 - Masło klarowane - 100 g
 - Seler korzeniowy - 130 g
 - Przyprawy - sól, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra
 
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
 
Przepis krok po kroku
- Obierz cebulę z łupiny i pokrój w pióra.
 - Obierz ziemniaki, marchew i seler i pokrój w kostkę.
 - W garnku rozgrzej masło i podsmaż warzywa.
 - Świnkę morską dopraw solą, papryką słodką i ostrą.
 - Umieść ją w garnku, wlej wodę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie i duś na wolnym ogniu przez 70-80 minut.
 - Danie podawaj na półmisku, warzywa ułóż na spodzie, a na nich umieść świnkę morską.
 
Komentarz dietetyka
Cuy to danie zawierające sporą ilość pełnowartościowego białka zwierzęcego. Jest także doskonałym źródłem potasu oraz skrobi zawartej w ziemniakach. Zawiera dużo błonnika pokarmowego oraz witaminy C.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny