Cuy
Opublikowano: 17.11.2021 r.
Świnka morska, cebula i ziemniaki późne - to kluczowe elementy tego tradycyjnego dania. "Cuy" to potrawa rodem z Ameryki Południowej, w której soczyste mięso świnki morskiej łączy się z aromatyczną cebulą i sycącymi ziemniakami. Całość dopełnia dodatek marchewki, selera korzeniowego i masła klarowanego, tworząc wyjątkowy smakowy spektakl.
Składniki dla 6 porcji:
- Świnka morska - 1200 g
- Cebula - 200 g (2 duże sztuki)
- Marchewka - 300 g (2 duże sztuki)
- Ziemniaki późne - 400 g (4 średnie sztuki)
- Masło klarowane - 100 g
- Seler korzeniowy - 130 g
- Przyprawy - sól, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Obierz cebulę z łupiny i pokrój w pióra.
- Obierz ziemniaki, marchew i seler i pokrój w kostkę.
- W garnku rozgrzej masło i podsmaż warzywa.
- Świnkę morską dopraw solą, papryką słodką i ostrą.
- Umieść ją w garnku, wlej wodę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie i duś na wolnym ogniu przez 70-80 minut.
- Danie podawaj na półmisku, warzywa ułóż na spodzie, a na nich umieść świnkę morską.
Komentarz dietetyka
Cuy to danie zawierające sporą ilość pełnowartościowego białka zwierzęcego. Jest także doskonałym źródłem potasu oraz skrobi zawartej w ziemniakach. Zawiera dużo błonnika pokarmowego oraz witaminy C.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny