Currywurst

Opublikowano: 20.06.2022 r.
Kiełbasa domowa, cebula i ketchup – to główne składniki przepisu na currywurst. Dodatkowo potrzebujesz soku jabłkowego i oleju rzepakowego. Ta niemiecka klasyka to super szybki sposób na smaczne jedzenie, które idealnie sprawdzi się na grilla albo kolację z przyjaciółmi. Prosto i pysznie!
Składniki dla 5 porcji:
- Kiełbasa domowa - 500 g
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Ketchup - 125 g (1/2 szklanki)
- Sok jabłkowy - 60 ml (1/4 szklanki)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - pieprz, curry
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Kiełbasę podsmaż w całości na patelni z niewielką ilością oleju.
- Cebulę drobno pokrój i podsmaż na osobnej patelni.
- Dodaj ketchup i przyprawy, całość wymieszaj.
- Wlej sok jabłkowy i delikatnie podgrzewaj. Gdy sos się zacznie zagęszczać ściągnij go z ognia.
- Usmażoną kiełbasę pokrój w plastry o grubości 1-2 cm i przełóż na talerz.
- Dodaj przygotowany sos.
Komentarz dietetyka
Po usmażeniu kiełbasy możesz położyć ją na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
~ Oliwia Gawron, dietetyk