Curry z tofu

Opublikowano: 26.10.2021 r.
Tofu wzbogacane wapniem, słodkie mango, mleczko kokosowe, aromatyczna cebula i świeża zielona papryka tworzą bazę na wyśmienite curry z tofu. Do tego ryż jaśminowy, który idealnie komponuje się z wyrazistymi smakami dania. To połączenie gwarantuje smaczne i sycące danie, które przypadnie do gustu zarówno weganom, jak i wszystkim miłośnikom egzotycznych smaków.
Składniki dla 4 porcji:
- Tofu wzbogacane wapniem - 400 g (2 kostki)
- Mango - 300 g (pół dużej sztuki)
- Mleczko kokosowe - 600 ml
- Cebula - 200 g (2 duże sztuki)
- Papryka zielona - 200 g (1 średnia sztuka)
- Olej rzepakowy - 50 ml
- Ryż jaśminowy - 300 g
- Przyprawy - sól, imbir świeży, curry
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Tofu pokrój w kostkę.
- Cebulę obierz z łupiny i posiekaj drobno.
- Obierz mango i oddziel miąższ od pestki.
- Na patelni podgrzej olej rzepakowy, dodaj cebulę i zeszklij.
- Następnie dodaj tofu, przyprawę curry i starty imbir, podsmaż chwilę.
- Wlej na patelnię mleko kokosowe, dodaj mango i gotuj na wolnych ogniu 10-15 minut.
- Pokrój paprykę zieloną w kostkę i dodaj na patelnie. Curry w miarę potrzeby dopraw solą.
- Ugotuj w osolonej wodzie ryż jaśminowy.
- Gotowe curry podawaj z dodatkiem ryżu.
Komentarz dietetyka
Curry z tofu to doskonała rozgrzewająca potrawa. Bez mięsne curry jest dobrą alternatywą dla potraw z mięsem. Zawiera białko roślinne oraz tłuszcze pochodzenia roślinnego nie zawierające cholesterolu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny