Curry z soczewicy
Opublikowano: 30.10.2021 r.
Soczewica czerwona, cebula, imbir, czosnek, mleczko kokosowe, bulion warzywny i przecier pomidorowy to kluczowe składniki potrzebne do przygotowania pysznego curry z soczewicy. To prosta, aromatyczna potrawa, której przygotowanie nie zajmie Ci dużo czasu. Idealny wybór na szybki, jednak pełny smaku obiad.
Składniki dla 4 porcji:
- Soczewica czerwona - 100 g
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Imbir korzeń - 3 g
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Mleczko kokosowe - 125 ml (1/2 szklanki)
- Bulion warzywny - 250 ml (1 szklanka)
- Przecier pomidorowy bez soli - 250 g (1 szklanka)
- Przyprawy - pieprz, kurkuma, curry, kumin, kolendra świeża, papryka ostra
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekany czosnek, imbir i cebulę.
- Gdy się zarumienią dodaj do nich soczewicę, lekko podsmaż i zalej bulionem.
- Całość dopraw pieprzem, papryką, curry, kurkumą i kuminem.
- Gotuj przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Gdy soczewica będzie miękka dodaj przecier i gotuj jeszcze przez 5 minut.
- Gotowe danie połącz z mleczkiem kokosowym i podawaj udekorowane kolendrą.
Komentarz dietetyka
To bardzo zdrowe danie, które dostarcza sporo roślinnego białka i błonnika.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny