Curry z krewetkami
Opublikowano: 04.11.2021 r.
Krewetki, czerwona papryka, cebula, czerwona pasta curry i mleczko kokosowe to kluczowe składniki, które budują smak tego curry z krewetkami. Soczyste krewetki wymieszane z aromatyczną, czerwoną pastą curry i kremowym mleczkiem kokosowym tworzą idealny balans smaków. Znajdziesz tu lekko pikantne nuty połączone z delikatnością mleczka kokosowego, co czyni to danie pysznym i harmonijnym.
Składniki dla 3 porcji:
- Krewetki - 180 g (15 sztuk, tygrysie)
- Marchewka - 90 g (2 sztuki)
- Papryka czerwona - 230 g (1 sztuka)
- Cebula - 90 g (1 sztuka)
- Czerwona pasta curry - 10 g (1 łyżka)
- Oliwa z oliwek - 10 ml (1 łyżka)
- Mleczko kokosowe - 250 ml (1 szklanka)
- Przecier pomidorowy bez soli - 100 g (1 szklanka)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, imbir świeży, curry, papryka ostra, czosnek, sok z limonki, czerwona pasta curry
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, tarka
Przepis krok po kroku
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
- Czosnek i imbir zetrzyj na tarce na drobnych oczkach.
- Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i marchewkę. Następnie dodaj czosnek i imbir.
- Gdy minie około 5 minut dodaj pastę curry, po czym podsmażaj razem jeszcze chwilę.
- Wlej mleko kokosowe i przecier i duś wszystko razem około 5 minut. Dodaj pół łyżeczki kurkumy i przyprawy curry, łyżeczkę papryki słodkiej i pół łyżeczki ostrej. Dokładnie wymieszaj.
- Krewetki umyj i usuń z nich przewód pokarmowy, następnie dodaj do sosu i gotuj około 3 minuty.
- Podawaj z ryżem, posypane dymką lub natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
Przyprawa curry to nie tylko orientalny dodatek do dań, ale także źródło wielu przypraw o udowodnionym zdrowotnym oddziaływaniu na organizm.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk