Curry z batatem

Opublikowano: 19.06.2025 r.
Bataty, ciecierzyca, cebula, mango i mleczko kokosowe to główne bohaterowie tego curry. Aromatyczna potrawa łączy w sobie słodycz batatów i mango z delikatnym smakiem mleczka kokosowego. Ciecierzyca dodaje trochę białka, a cebula podkręca smak. Bez wątpienia, to danie ma coś w sobie!
Składniki dla 5 porcji:
- Bataty - 300 g
- Ciecierzyca konserwowa - 400 g
- Cebula - 200 g (1 duża sztuka)
- Mango - 200 g
- Mleczko kokosowe - 500 ml
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki stołowe)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, imbir świeży, curry, papryka ostra, czosnek granulowany
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Batata obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę.
- Cebulę obierz z łupiny i posiekaj.
- W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
- Dodaj batata i podsmaż przez chwilę.
- Wlej 250 ml wody i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
- Wlej mleko kokosowe, dopraw solą, pieprzem i gotuj przez 5 minut.
- Mango obierz i pokrój w kostkę.
- Do garnka dodaj mango i ciecierzycę.
- Gotuj przez 5 minut.
- Dopraw całość papryką słodką, ostrą, curry oraz startym imbirem.
- Curry podawaj z dodatkiem gotowanego ryżu lub świeżego pieczywa.
Komentarz dietetyka
Curry z batatem to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego, który ma bardzo korzystny wpływ na pracę naszych jelit. Curry jest daniem średnio kalorycznym i sprawdzi się na diecie redukcyjnej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny