Curry z batatami
Opublikowano: 27.02.2022 r.
Przepis na curry z batatami stanowi połączenie soczystych batatów, kremowego mleczka kokosowego, aromatycznego czosnku i cebuli, a także zdrowej ciecierzycy. Wszystko to razem tworzy pyszną i sycącą potrawę, która idealnie komponuje się z białym ryżem.
Składniki dla 4 porcji:
- Bataty - 300 g (1 sztuka)
- Mleczko kokosowe - 400 ml (1 puszka)
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 20 g (2 ząbki)
- Pietruszka - 30 g (1 pęczek)
- Ryż biały - 200 g (2 woreczki)
- Ciecierzyca konserwowa - 250 g (1 szklanka)
- Przyprawy - sól, pieprz, chilli
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie.
- Oliwę z oliwek rozgrzej na patelni, zeszklij krótko drobno pokrojoną cebulę.
- Wrzuć pokrojone w kostkę bataty bez skóry, całość zalej mleczkiem kokosowym. Dodaj ciecierzycę.
- Dopraw do smaku curry i gotuj pod przykryciem do miękkości batatów.
- Curry podawaj z ugotowanym ryże, całość obficie posyp posiekaną natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
Danie curry możesz przygotować też w wersji mięsnej, np. z kurczakiem.
~ Oliwia Gawron, dietetyk