Cukinia zapiekana z serem
Opublikowano: 27.10.2021 r.
Cukinia, ser Mozzarella i pomidor – to trio, które rządzi w przepisie na cukinię zapiekaną z serem. Te trzy składniki tworzą pyszne danie, które świetnie sprawdzi się jako lekki obiad lub kolacja. Dodatek czerwonej cebuli i fasoli czerwonej zapewnia bogaty smak i dodatkową teksturę.
Składniki dla 2 porcji:
- Cukinia - 300 g (1 sztuka)
- Ryż biały - 100 g (1 woreczek)
- Pomidor - 120 g (2 sztuki)
- Fasola czerwona - 100 g
- Olej rzepakowy - 10 ml (1 łyżka)
- Ser Mozzarella - 120 g (1/2 kuli)
- Cebula czerwona - 50 g (1/2 sztuki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, chilli, zioła prowansalskie
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, patelnia mała
Przepis krok po kroku
- Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie.
- Cebulę drobno poszatkuj i zeszklij na rozgrzanym oleju rzepakowym.
- Dodaj ryż i fasolę odsączoną z zalewy.
- Duś przez chwilę i dopraw do smaku.
- Dodaj wcześniej sparzone i obrane ze skóry pomidory i koncentrat pomidorowy.
- Cukinię przekrój na pół i wydrąż miąższ, dodaj go na patelnię do ryżu.
- Faszeruj cukinie i posyp pokrojonym serem mozzarella.
- Zapiecz w piecu do momentu, aż ser się nie rozpuści. Posyp oregano lub świeża bazylią.
Komentarz dietetyka
Jeśli użyjesz wegańskiego sera lub całkowicie zrezygnujesz w sera użytego w przepisie danie będzie idealne dla wegan.
~ Oliwia Gawron, dietetyk