Cukinia zapiekana z mięsem mielonym

Opublikowano: 02.04.2021 r.
Cukinia, boczek wędzony, mielone mięso z kurczaka i ser gouda to główne składniki, które tworzą wyjątkowe danie – cukinia zapiekana z mięsem mielonym. Warstwy cukinii, soczystego mięsa z delikatnym boczkiem oraz ciągnącego się sera gouda, wszystko to sprawia, że danie jest naprawdę pyszne.
Składniki dla 4 porcji:
- Cukinia - 500 g (2 sztuki)
- Boczek wędzony bez kości - 200 g
- Cebula - 100 g (2 małe sztuki)
- Mięso mielone z kurczaka - 500 g
- Ser gouda - 200 g
- Śmietana 18% - 100 g
- Olej rzepakowy - 50 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, tarka, blaszka do pieczenia, praska do czosnku
Przepis krok po kroku
- Cukinię umyj, przetnij wzdłuż na pół i wydrąż środek za pomocą łyżki.
- Na patelnię wlej olej i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulkę.
- Gdy cebula się zeszkli dodaj do niej mięso mielone z kurczaka, dopraw solą i pieprzem, smaż aż mięso będzie zarumienione.
- Na koniec dodaj do mięsa przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż do pustego garnka.
- Na tej samej patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek, aż będzie zarumieniony. Przełóż go z patelni do garnka z mięsem.
- Na tą samą patelnię wylej śmietanę, dodaj paprykę słodką, paprykę ostrą, gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz (ilość przypraw wedle uznania). Wymieszaj wszystko dokładnie, podgrzej przez 5 minut i wyłącz gaz pod patelnią.
- W wydrążonej cukinii ułóż kolejno cienką warstwę śmietany, mięso mielone z boczkiem oraz na sam wierzch ułóż tarty ser żółty.
- Przygotowane cukinie ułóż na blaszce do pieczenia.
- Cukinię piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, przez około 40 minut, aż ser będzie się przypiecze.
- Cukinię faszerowaną podawaj od razu po przygotowaniu.