Cukinia z patelni
Opublikowano: 26.10.2021 r.
Cukinia, jajka, mąka pszenna, ser żółty, olej rzepakowy i mleko – to główne składniki tego super prostego przepisu na cukinię z patelni. Idealna na szybki obiad lub lekką kolację, ta wersja cukinii jest chrupiąca i aromatyczna, dzięki połączeniu delikatnej struktury cukinii z kremowym serem i złocistą panierką.
Składniki dla 6 porcji:
- Cukinia - 1000 g (2 duże sztuki)
- Jajko - 4 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 200 g (1 szklanka)
- Ser żółty - 100 g
- Olej rzepakowy - 100 ml
- Mleko 3,2% - 150 ml
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Cukinię umyj i pokrój w grubsze plastry, dopraw solą i pieprzem.
- Przygotuj ciasto: w misce umieść jajka, mąkę pszenną i mleko, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj dokładnie do połączenia składników.
- Zetrzyj ser do ciasta i wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.
- Każdy kawałek cukinii panieruj w cieście i smaż na patelni, aż będzie rumiany.
- Posyp cukinię posiekanym koperkiem.
Komentarz dietetyka
Cukinia z patelni to danie zawierające dużo błonnika pokarmowego. Cukinia w panierce zawiera dużo więcej kalorii niż warzywo pieczone. Jeśli chcesz ograniczyć ilość kalorii możesz upiec cukinię w piekarniku.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny