Cukinia z papryką w zalewie octowej

Opublikowano: 15.06.2022 r.
Cukinia, czerwona i żółta papryka, ocet spirytusowy, cukier i sól. To wszystko, czego potrzebujesz, żeby przygotować smaczną cukinię z papryką w zalewie octowej. Te warzywa, połączone z octem i odpowiednią ilością cukru oraz soli, tworzą wyjątkową mieszankę, która nadaje się idealnie jako dodatek do różnych dań.
Składniki dla 10 porcji:
- Cukinia - 1000 g (2 średnie sztuki)
- Papryka czerwona - 500 g (2 duże sztuki)
- Papryka żółta - 500 g (2 duże sztuki)
- Ocet spirytusowy - 500 ml (2 szklanki)
- Cukier - 300 g
- Sól - 10 g (1 płaska łyżka stołowa)
- Przyprawy - sól, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca, cukier
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, słoiki
Przepis krok po kroku
- Cukinię pokrój w słupki.
- Paprykę oczyść a gniazd nasiennych i pokrój w grube paski.
- W garnku umieść 2 l wody i ocet.
- Dodaj cukier, sól i wymieszaj.
- Zagotuj zalewę.
- Słoiki wyparz wrzątkiem.
- Umieść w nich cukinię oraz paprykę, dodaj gorczycę, liść laurowy i ziele angielskie.
- Zalej warzywa gorącą zalewą i zakręć szczelnie.
- Umieść słoiki w garnku i wlej wodę do 3/4 wysokości słoików.
- Gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut.
- Wyjmij słoiki z garnka, dokręć nakrętki i postaw do góry dnem.
Komentarz dietetyka
Cukinia z papryką w zalewie octowej to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Warzywa są niskokaloryczne i sprawdzą się doskonale jako przekąska dla osób na diecie redukcyjnej. Warzywa są także źródłem składników mineralnych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny