Cukinia z mozzarellą
Opublikowano: 27.10.2021 r.
Cukinia, soczyste mięso mielone z indyka, roztopiona mozzarella i aromatyczny czosnek tworzą danie, które zachwyca prostotą i smakiem. Wszystko to w towarzystwie pomidorów i odrobiny koncentratu pomidorowego, podsmażone na oleju rzepakowym, tworzy idealną kompozycję. Połączenie świeżych składników sprawia, że jest to pyszne i lekkie danie na każdą okazję.
Składniki dla 2 porcji:
- Cukinia - 300 g (1 sztuka)
- Mięso mielone z indyka - 200 g
- Ser Mozzarella - 125 g (1/2 kuli)
- Koncentrat pomidorowy - 20 g (2 łyżki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 20 g (2 ząbki)
- Olej rzepakowy - 10 ml (1 łyżka)
- Pomidor - 120 g (2 sztuki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryczka chilli świeża, natka pietruszki świeża
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, patelnia mała
Przepis krok po kroku
- Na oleju rzepakowym podsmaż posiekaną cebulę i czosnek.
- Dodaj mięso mielone i dopraw do smaku. Całość dokładnie wymieszaj.
- Dodaj wcześniej sparzone pomidory i duś do momentu, aż się rozpadną. Dodaj koncentrat pomidorowy i zioła.
- Cukinię przekrój na pół, wydrąż środek i doda do mięsa.
- Faszeruj cukinię przygotowanym mięsem i dodaj plastry mozzarelli.
- Zapiecz cukinię w piekarniku do momentu rozpuszczenia się sera.
Komentarz dietetyka
Cukinię z mozzarellą możesz także przygotować w wersji wegetariańskiej. Zastępując mięso np. tofu.
~ Oliwia Gawron, dietetyk