Cukinia z kurkumą
Opublikowano: 14.10.2021 r.
Cukinia, cebula, cukier i ocet winny – to kluczowe składniki tego przepisu, który zamieni Twoją cukinię w pyszne, aromatyczne danie z nutką kurkumy. Smakowite połączenie delikatnej cukinii z słodko-kwaśną nutą podbite aromatem cebuli sprawi, że danie nabiera wyjątkowego charakteru. Po prostu palce lizać!
Składniki dla 10 porcji:
- Cukinia - 1000 g
- Cebula - 200 g
- Cukier - 100 g (pół szklanki)
- Ocet winny - 275 ml
- Przyprawy - kurkuma, gorczyca
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, słoiki
Przepis krok po kroku
- Warzywa wyszoruj, pokrój na mniejsze kawałki i wytnij część z pesteczkami.
- Cebule obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Wymieszaj je z cukiniami.
- Ocet zmieszaj z cukrem i przyprawami. Zagotuj i zalej nią warzywa i odstaw na 1 godzinę.
- Warzywa przełóż do garnka, zagotuj i przełóż do wyparzonych słoików.
- Dokładnie zakręć i odwróć słoiki do góry dnem. Gdy ostygną przechowuj w zimnym miejscu.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która pozwala na włączenie większej ilości warzyw do menu.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny