Cukinia w zalewie curry
Opublikowano: 05.10.2021 r.
Cukinia, cukier i curry to główne składniki, które tworzą niesamowitą harmonię smaków w przepisie na cukinię w zalewie curry. Cukinia zyskuje niezwykłą głębię, dzięki słodko-pikantnej zalewie, a curry dodaje jej wyjątkowego, orientalnego stylu.
Składniki dla 5 porcji:
- Cukinia - 500 g (2 średnie sztuki)
- Cukier - 40 g
- Przyprawy - sól, curry, ocet spirytusowy, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, słoiki
Przepis krok po kroku
- Na początek przygotuj zalewę do cukinii. W garnku umieść 0,5 l wody, 250 ml octu dwie łyżki cukru, łyżkę soli i dwie łyżki przyprawy curry. Zagotuj dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
- Cukinie dokładnie umyj i pokrój w grube słupki.
- Umieść cukinie w słoikach i zalej gorącą marynatą.
- Wstaw do garnka i zalej wodą do 2/3 wysokości słoika. Gotuj na średnim ogniu przez 20 min.
- Wyjmij słoiki z garnka i postaw do góry dnem.
- Tak przygotowaną cukinie możesz przechowywać przez długi czas, gotowa do spożycia jest po około 2 tygodniach.
Komentarz dietetyka
Cukinia jest idealnym warzywem do konserwowania. Zawiera dużo błonnika i jest świetnym dodatkiem do obiadu. Jest niskokaloryczna i daje uczucie sytości na dłużej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny