Cukinia w panierce

Opublikowano: 20.06.2025 r.
Cukinia, jajka, bułka tarta i świeży koperek. Szukasz czegoś szybkiego, a jednocześnie pysznego? Cukinia w panierce to strzał w dziesiątkę! Kawałki soczystej cukinii obtoczone w aromatycznym koperku i chrupiącej bułce tartej, a potem smażone do złocistej perfekcji. To prosty sposób na wyczarowanie czegoś wyjątkowego na talerzu!
Składniki dla 4 porcji:
- Cukinia - 1200 g (1 średnia sztuka)
- Jajko - 2 szt.
- Bułka tarta - 50 g
- Koperek ogrodowy świeży - 10 g
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek, koper
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, tarka, duża miska
Przepis krok po kroku
- Cukinie umyj. Pokrój w plastry grubości ok 1,5 cm. Dopraw solą i pieprzem.
- Jajka roztrzep w misce. Cuknie maczaj w jajku.
- Następnie panieruj w bułce tartej.
- Smaż na patelni prawo lewo, aż będzie miała złoty kolor. Posyp koperkiem.
- Gotową cukinię podawaj na ciepło.
Komentarz dietetyka
Cukinia w panierce to doskonałe danie wegetariańskie. Jest daniem nisko węglowodanowym. Świetnie sprawdzi się dla osób dbających o linie. Należy pamiętać aby do smażenia używać niedużych ilości tłuszczu. Panierkę możemy zrobić własnoręcznie z pieczywa żytniego na zakwasie.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny