Cukinia w cieście naleśnikowym

Opublikowano: 04.08.2025 r.
Cukinia, mąka pszenna, mleko i jajko – to kluczowe składniki potrzebne do przygotowania pysznej cukinii w cieście naleśnikowym. Cukinia obleczona w delikatne, chrupiące ciasto na bazie mąki, mleka i jajka, a wszystko to delikatnie podsmażone na klarowanym maśle. Prosty przepis, który dostarczy ci mnóstwo smaku w każdej porcji!
Składniki dla 4 porcji:
- Cukinia - 400 g (1 sztuka)
- Masło klarowane - 30 g (3 łyżki)
- Mąka pszenna typ 500 - 125 g (1/2 szklanki)
- Mleko 2% - 125 ml (1/2 szklanki)
- Jajko - 1 szt.
- Proszek do pieczenia - 10 g (1 łyżeczka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, miska
Przepis krok po kroku
- Cukinię umyj i osusz, pokrój w plastry o grubości 3-4 cm.
- Do miski wsyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia. Wlej mleko i wbij jajka. Wymieszaj całość rózgą.
- Zamocz cukinię w cieście i usmaż na rozgrzanym maśle klarowanym.
Komentarz dietetyka
Usmażoną cukinię połóż na ręcznik papierowy, dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.
~ Oliwia Gawron, dietetyk