Cukinia po meksykańsku
Opublikowano: 21.01.2022 r.
Cukinia po meksykańsku to prawdziwa eksplozja smaku! W tym przepisie główne skrzypce grają cukinia, pomidory, czosnek i czerwona papryczka chili, które dodają potrawie wyjątkowego charakteru. Wszystko to podsmażone na oleju rzepakowym i przyprawione solą oraz octem spirytusowym. Smakuje wyśmienicie!
Składniki dla 5 porcji:
- Cukinia - 2000 g
- Czosnek - 45 g (1 główka)
- Sól - 10 g (1 łyżka)
- Pomidor - 360 g (2 sztuki)
- Cukier - 250 g
- Ocet spirytusowy - 190 ml
- Olej rzepakowy - 50 ml (5 łyżek)
- Papryczka chili czerwona świeża - 1 g
- Przyprawy - sól, papryka słodka, papryczka chilli świeża, ocet spirytusowy, czosnek, cukier
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- garnek, blender, słoik 400 ml
Przepis krok po kroku
- Cukinię umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w grube paski.
- Czosnek obierz. Każdy ząbek pokrój na 3 części.
- Papryczki chilli umyj, usuń gniazda nasienne i posiekaj.
- W dużej misce wymieszaj cukinię, czosnek i chilli. Dopraw łyżką słodkiej papryki i solą. Ponownie wymieszaj i zostaw na 2 godziny.
- Pomidora sparz i obierz ze skórki. Zblenduj i wlej do garnka z octem i cukrem. Zagotuj.
- W tym czasie dokładnie umyj i wyparz słoiki.
- Kawałki cukinii ułóż pionowo w słoiku.
- Zalej cukinię ciepłym płynem z pomidorów, octu i cukru.
- Do każdego słoika wlej po łyżce oleju.
- Zakręć słoik i pasteryzuj przez 10-15 minut.
Komentarz dietetyka
Choć smak cukinii jest neutralny, to jest to bardzo dobre źródło witamin takich jak: witamina C, witamina E i witaminy z grupy B. 100 g cukinii dostarcza około 20 kcal, dlatego jest to warzywo szczególnie polecane dla osób chcących zadbać o swoją masę ciała. Niska kaloryczność wynika z tego, że w 90 procentach składa się ona z wody. Jest warzywem łatwostrawnym, dlatego jest bezpieczna do spożycia dla dzieci, już po 6. miesiącu życia.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk