Cukinia pieczona

Opublikowano: 08.02.2023 r.
Cukinia, oliwa z oliwek, ser parmezan i migdały to kluczowe elementy tej prostej, ale smakowitej przekąski. Wystarczy, że cukinię pokroisz w plasterki, posmarujesz oliwą, posypiesz parmezanem, a na koniec dodasz chrupiące migdały. Potem wystarczy, że wszystko zapieczesz i gotowe.
Składniki dla 2 porcji:
- Cukinia - 500 g
- Sól - 1 g
- Oliwa z oliwek - 15 ml
- Ser parmezan - 24 g
- Migdały - 60 g
- Przyprawy - sól, oregano
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, miska, łyżka
Przepis krok po kroku
- Nagrzej piekarnik do 230 st. C.
- Cukinię pokrój na plasterki o grubości około 3-5 mm.
- W misce wymieszaj tarty ser, bułkę tartą lub mielone migdały oraz suszone oregano.
- Cukinię oprósz solą morską, wysmaruj oliwą, obtocz w posypce, ułóż w formie żaroodpornej lub na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika.
- Piecz przez około 15 - 20 minut na złoty kolor. Podawaj ze śmietaną lub/i ketchupem, świeżym tymiankiem.
Komentarz dietetyka
Cukinia pieczona to danie, które z pewnością zasługuje na uwagę osób, dbających o zdrowe odżywianie.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki