Cukinia na parze

Opublikowano: 03.03.2022 r.
Cukinia, oliwa z oliwek i parmezan to trio, które sprawi, że prosta cukinia na parze zyska zupełnie nowe życie. Ten przepis to szybki i zdrowy sposób na przygotowanie warzyw, które zachowają swoją chrupkość i świeżość. Koperek dodaje świeżości, a parmezan – delikatnej kremowości.
Składniki dla 2 porcji:
- Cukinia - 300 g (1 większa sztuka)
- Ser parmezan - 8 g (1 łyżka)
- Koperek - 8 g (2 łyżeczki)
- Oliwa z oliwek - 12 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- garnek, naczynie do gotowania na parze
Przepis krok po kroku
- Cukinię pokrój na plasterki grubości około 0,5 cm.
- Cukinię oprósz solą i pieprzem.
- Zagotuj wodę w garnku.
- W naczyniu do gotowania na prze ułóż plasterki cukinii.
- Postaw naczynie na garnku i gotuj cukinię około 7-10 minut w zależności, jaką lubisz.
- Cukinię przełóż na talerz, polej oliwą, posyp koperkiem i parmezanem.
Komentarz dietetyka
Cukinia na parze to pyszny i zdrowy dodatek do różnego rodzaju dań.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki