Cukinia marynowana w curry
Opublikowano: 15.10.2023 r.
Cukinia, cebula, ocet spirytusowy i cukier — oto zestaw, który daje naprawdę niezły efekt. Wystarczy wymieszać te proste składniki, by zrobiły się absolutnie genialne cukinie marynowane w curry. Jeśli nie wiesz, co zrobić z nadmiarem cukinii, to jest na to świetne rozwiązanie. Wystarczy kilka chwil w kuchni, a potem zostaje tylko czekać na efekty.
Składniki dla 6 porcji:
- Cukinia - 2000 g
- Cebula - 400 g (4 duże sztuki)
- Ocet spirytusowy - 250 ml (1 szklanka)
- Cukier - 350 g
- Przyprawy - curry, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, pieprz ziarna, gorczyca, sól do peklowania
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, garnek wysoki, słoik 700 ml
Przepis krok po kroku
- Wyparz 6 słoików oraz pokrywek.
- Do garnka wlej 4 szklanki wody, dodaj ocet, cukier, 4 łyżeczki curry oraz 1 łyżkę stołową soli. Składniki wymieszaj i gotuj przez około 2 minuty od momentu zagotowania się wody.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka.
- Cukinie umyj odetnij końcówki i pokrój w słupki o długości około 5 cm mniejszej niż wysokość słoika.
- Do każdego słoika wsyp pół łyżeczki gorczycy, 3 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu, 1 liść laurowy oraz ząbek czosnku.
- Cukinie ustaw w słoiku ściśle jedna obok drugiej. Na wierzch cukinii ułóż cebulę.
- Zawartość słoików zalej zalewą tak, aby cebula była przykryta.
- Słoiki dokładnie zakręć.
- Słoiki wstaw do garnka wyłożonego ściereczką z zachowaniem odstępów. Następnie zalej je wodą do 3/4 wysokości.
- Słoiki pasteryzuj przez około 20 minut od momentu zagotowania się wody.
- Następnie słoiki wyciągnij z wody, ustaw do góry dnem na ściereczce i pozostaw do wystudzenia.
Komentarz dietetyka
Cukinia marynowana w curry doskonała propozycja na pyszne Przetwory. Cukinia stanowi bogactwo składników odżywczych, dlatego warto wykorzystać ją w kuchni.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny