Cukinia marynowana na słodko-kwaśno

Opublikowano: 16.12.2022 r.
Cukinia, marchewka, papryka czerwona, ocet spirytusowy i cukier - to kluczowe składniki w naszym przepisie na marynowaną cukinię na słodko-kwaśno. Wyobraź sobie te warzywa razem, zalane aromatycznym octem i delikatnie słodkim syropem. To zdecydowanie intrygujące połączenie smaków, które idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub przekąska na imprezę.
Składniki dla 6 porcji:
- Cukinia - 2000 g
- Marchewka - 300 g
- Papryka czerwona - 300 g
- Ocet spirytusowy - 250 ml (1 szklanka)
- Cukier - 230 g
- Czosnek - 40 g (6 ząbków)
- Przyprawy - sól, pieprz, curry, ocet spirytusowy, ziele angielskie, liść laurowy, cukier
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- słoik 400 g
Przepis krok po kroku
- Cukinię umyj i pokrój w paski.
- Marchew i paprykę również pokrój w grubsze paski.
- Przygotuj zalewę: do garnka wlej wodę, ocet, dodaj cukier, sól, curry, liść laurowy i ziele angielskie, zagotuj.
- Do słoików włóż cukinią, kawałek papryki, marchwi oraz ząbek czosnku.
- Wlej zalewę do każdego słoika, zakręć wieczko.
- Ustaw słoiki wieczkami do dołu do całkowitego wystygnięcia.
Komentarz dietetyka
Bardzo zdrowe i dobre przetwory.
~ Martyna Bednarczyk, dietetyk