Cukinia faszerowana warzywami

Opublikowano: 11.03.2021 r.
Cukinia, ryż brązowy, marchewka, cebula, pomidory w puszce, czerwona papryka i ser mozzarella – to główni bohaterowie tego przepisu na cukinię faszerowaną warzywami. Soczyste cukinie wypełnione kolorową mieszanką ryżu i świeżych warzyw, a na wierzchu roztopiony ser mozzarella sprawią, że to danie zadowoli najbardziej wymagające podniebienia.
Składniki dla 4 porcji:
- Cukinia - 400 g (2 średnie sztuki)
- Ryż brązowy - 100 g (woreczek)
- Marchewka - 200 g (2 średnie sztuki)
- Cebula - 70 g (1 średnia sztuka)
- Pomidory w puszce - 300 g
- Papryka czerwona - 150 g (1 sztuka)
- Olej rzepakowy - 30 ml
- Ser Mozzarella - 150 g
- Przyprawy - sól, pieprz, suszone pomidory, bazylia
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Cukinię umyj, przekrój wzdłuż na pół i łyżką wyjmij pestki z miąższem.
- Przygotuj farsz: ugotuj ryż. Cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę. Marchew obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki jarzynowej. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż cebulę, marchew i paprykę. Dodaj ugotowany ryż i pomidory z puszki. Dopraw do smaku. Duś jeszcze około 5 minut. Całość dokładnie wymieszaj.
- Przekrojone cukinie ułóż w naczyniu żaroodpornym, nałóż do nich farsz, przykryj folią i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 20 minut. Po tym czasie odkryj naczynie, posyp cukinie startym serem mozzarella i zapiekaj odkryte jeszcze przez 10 minut, do momentu aż ser się rozpuści.