Cukinia faszerowana pieczarkami
Opublikowano: 15.02.2022 r.
Cukinia, oliwa z oliwek, pieczarki, ser parmezan - to główne składniki, które sprawiają, że nasza faszerowana cukinia jest wyjątkowo smaczna. Wypełniona aromatycznymi pieczarkami i posypana rozpływającym się parmezanem, ta cukinia staje się pełnym smaku posiłkiem, idealnym na lekki lunch lub kolację.
Składniki dla 4 porcji:
- Cukinia - 600 g
- Oliwa z oliwek - 30 ml
- Cebula - 100 g
- Pieczarki - 300 g
- Ser parmezan - 100 g
- Kasza kuskus - 300 g
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, zioła prowansalskie, mielony czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, tarka, papier do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Cukinie umyj, przekrój na połówki i wydrąż środek przy pomocy łyżeczki. Środkową część warzywa odłóż do miseczki.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną drobno cebulę. Gdy będzie zeszklona, dodaj starte pieczarki i środek cukinii. Całość podsmaż przez 5 minut.
- Kaszę kuskus zalej wrzątkiem i odstaw na 5 minut. Po tym czasie, gdy wchłonie całą wodę, wrzuć ją na patelnię do warzyw.
- Zawartość patelni dopraw do smaku wszystkimi przyprawami.
- Nadzienie przełóż do wydrążonych cukinii i przykryj je startym serem.
- Warzywa ułóż na blaszce piekarnika i piecz w temperaturze 180 st. C przez 25 minut.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarcza sporo witamin i błonnika.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny