Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem
Opublikowano: 10.04.2021 r.
Cukinia, mięso mielone wieprzowo-wołowe, ryż biały, cebula i plaster mozzarelli – to główne składniki, które nadają tej potrawie wyjątkowego smaku. Do tego dodaj oliwę z oliwek, by całość zyskała dodatkową nutę aromatu. Po przekrojeniu cukinii na pół i wydrążeniu środka, nadziana tą mieszanką stanie się pysznym daniem obiadowym.
Składniki dla 1 porcji:
- Cukinia - 300 g (1 sztuka)
- Mięso mielone wieprzowo-wołowe - 50 g
- Ryż biały gotowany - 50 g (ok. 1/4 torebki po ugotowaniu)
- Cebula - 20 g (1/4 sztuki)
- Ser Mozzarella - 30 g (1 plaster)
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, przyprawa do mięs
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, naczynie żaroodporne, tarka
Przepis krok po kroku
- Cukinię umyj i przekrój na pół.
- Wydrąż środek cukinii.
- Wydrążone cukinie umieść w naczyniu żaroopornym i wstaw do nagrzanego do 180 stopni pierkarnika.
- Piecz ok. 20-25 minut, aż cukinia zmięknie.
- Miąższ z cukinii drobno posiekaj.
- Cebulę drobno posiekaj.
- Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzej oliwę.
- Podsmaż cebulkę.
- Na patelnię wrzuć mięso i dopraw.
- Podsmażaj, aż się zarumieni.
- Na patelnię dodaj posiekaną cukinię i podsmażaj jeszcze 3-4 minuty.
- Dodaj ugotowany ryż i wymieszaj.
- Cukinię wyjmij z piekarnika i nafaszeruj farszem.
- Posyp tartą mozzarrelą.
- Włóż z powrotem do piekarnika i piecz jeszcze ok. 10 min do rozpuszczenia sera.