Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Opublikowano: 09.04.2021 r.
Cukinia, mięso mielone wieprzowe, czosnek, cebula, pomidory w puszce i ser mozzarella to klucze do tej pysznej propozycji na faszerowaną cukinię. Danie jest proste w przygotowaniu i robi wrażenie na kubkach smakowych. Idealne na obiad albo kolację, kiedy chcesz podać coś smacznego i sycącego.
Składniki dla 6 porcji:
- Cukinia - 900 g (3 sztuki)
- Mięso mielone wieprzowe - 400 g
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Papryka czerwona - 220 g (1 sztuka)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Pomidory w puszce - 400 g (1 puszka, pomidory krojone bez skórki)
- Ser Mozzarella - 125 g (1 małe opakowanie)
- Ser parmezan - 50 g
- Oliwa z oliwek - 40 ml (4 łyżki)
- Pieczarki - 120 g (6 sztuk)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, oregano, papryka ostra
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, tarka, blaszka do pieczenia, praska do czosnku
Przepis krok po kroku
- Cebulę obierz, opłucz i pokrój w kostkę.
- Cukinie przykrój na pół. Najpierw wydrąż z nich gniazda nasienne (one są niepotrzebne). Następnie wydrąż miąższ i pokrój go w kostkę. Wnętrze cukinii posyp solą i pieprzem. Oliwą z oliwek natrzyj zarówno środek, jak i drugą stronę.
- Pieczarki oczyść i pokrój na małe kawałki.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Z papryki wytnij części niejadalne. Pozostałą część pokój w kostkę.
- Ser mozzarella pokrój w małą kostkę. Parmezan zetrzyj na tarce.
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Następnie wrzuć tam cebulę i przesmażaj do momentu, aż się zeszkli.
- Dodaj mięso mielone i smaż ok. 8-10 min. Następnie dodaj pieczarki, paprykę i miąższ z cukinii. Smaż tak długo, aż wszystko stanie się miękkie.
- Dodaj sól, świeżo mielony pieprz, oregano, słodką paprykę i ostrą paprykę. Wymieszaj.
- Dodaj krojone pomidory bez skórki (w puszcze), przeciśnięty przez praskę czosnek i całość ponownie zamieszaj.
- Dodaj ser mozzarella. Co jakiś czas mieszaj. Poczekaj, aż cały ser się roztopi.
- Gotowy farsz przełóż do wydrążonych cukinii. Cukinie ułóż na blaszce z piekarnika.
- Piekarnik rozgrzej do 175 stopni Celsjusza. Zapiekaj je przez ok. 30 min. Parę minuty przed końcem dodaj na farsz starty ser.