Cukinia faszerowana kaszą jaglaną z pieczarkami i serem feta
Opublikowano: 08.12.2021 r.
Cukinia, pieczarki, kasza jaglana i ser feta to kluczowe składniki tego prostego dania. Faszerowana kasza jaglana połączona z aromatycznymi pieczarkami i kremowym serem feta tworzy niezwykle smaczne wnętrze delikatnej cukinii. Idealne dla tych, którzy szukają lekkiego, ale sycącego posiłku.
Składniki dla 2 porcji:
- Cukinia - 600 g (2 sztuki)
- Masło klarowane - 15 g
- Cebula - 100 g
- Pieczarki - 150 g
- Kasza jaglana - 100 g
- Ser Feta - 150 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, suszone pomidory z chilli
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, tarka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Ugotuj kaszę według instrukcji na opakowaniu.
- Masło rozgrzej na patelni.
- Cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Dodaj na rozgrzane masło.
- Umyte pieczarki zetrzyj na grubych oczkach tarki. Dodaj do cebuli razem z solą. Podsmaż całość, by warzywa zmiękły.
- Nastaw piekarnik na 220 stopni Celsjusza. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Ugotowaną kaszę pomieszaj z pieczarkami i cebulą. Dodaj przyprawy do smaku.
- Cukinie przekrój wzdłuż na pół. Wyjmij łyżką środek, zostaw maksymalnie 2 cm brzegu. Dodaj do farszu wydrążony miąższ.
- W środek wydrążonej cukinii włóż farsz.
- Posyp cukinie z wierzchu pokruszonym serem.
- Piecz cukinie około 35 minut (aż cukinia zmięknie).
- Ugotuj kaszę według instrukcji na opakowaniu.
- Masło rozgrzej na patelni.
- Cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Dodaj na rozgrzane masło.
- Umyte pieczarki zetrzyj na grubych oczkach tarki. Dodaj do cebuli razem z solą. Podsmaż całość, by warzywa zmiękły.
- Nastaw piekarnik na 220 stopni Celsjusza. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Ugotowaną kaszę pomieszaj z pieczarkami i cebulą. Dodaj przyprawy do smaku.
- Cukinie przekrój wzdłuż na pół. Wyjmij łyżką środek, zostaw maksymalnie 2 cm brzegu. Dodaj do farszu wydrążony miąższ.
- W środek wydrążonej cukinii włóż farsz.
- Posyp cukinie z wierzchu pokruszonym serem.
- Piecz cukinie około 35 minut (aż cukinia zmięknie).
Komentarz dietetyka
To bardzo zdrowy przepis. Jest wegetariański. Nie zawiera glutenu.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości