Croque madame
Opublikowano: 12.06.2022 r.
Chleb pszenny, ser gruyère, szynka kanapkowa i jajko – te składniki tworzą klasyczny francuski przysmak, czyli croque madame. To tostowa wariacja, w której chrupiący chleb spotyka się z rozpływającym się serem i soczystą szynką, a wszystko to ukoronowane jest sadzonym jajkiem. Idealna kombinacja na szybkie, ale wykwintne śniadanie.
Składniki dla 1 porcji:
- Chleb pszenny - 70 g
- Ser gruyère - 80 g
- Szynka kanapkowa - 40 g
- Jajko - 1 szt.
- Masło - 10 g
- Oliwa z oliwek - 15 ml
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, patelnia mała
Przepis krok po kroku
- Na patelni rozgrzej oliwę i wbij jajko, usmaż je tak, by białko było ścięte, a żółtko nie.
- Chleb rozłóż na blacie. Na obie kanapki nałóż po 2 plasterki sera. W środek włóż szynkę i zamknij kanapkę.
- Wierzch kanapki posmaruj z obu stron masłem.
- Kanapkę podsmaż z obu stron na patelni.
- Kanapkę podawaj z jajkiem sadzonym.
Komentarz dietetyka
To danie zawiera dość sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinno gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny