Croissanty z ciasta francuskiego
Opublikowano: 13.08.2023 r.
Ciasto francuskie i gorzka czekolada to duet, dzięki któremu przygotujesz pyszne croissanty. Pachnące, chrupiące rogale z rozpływającą się czekoladą w środku będą idealne na leniwe weekendowe śniadanie. Przekonaj się, jak z odrobiną cierpliwości możesz stworzyć małe, francuskie arcydzieło w swojej własnej kuchni.
Składniki dla 5 porcji:
- Ciasto francuskie - 300 g (1 opakowanie)
- Czekolada gorzka - 50 g (10 kostek)
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Ciasto francuskie rozwiń i wytnij z niego trójkąty.
- Na każdym trójkącie ułóż kostkę czekolady i zawiń jak rogaliki.
- Gotowe rogaliki ułóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Croissanty piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 20 minut.
- Upieczone rogaliki wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Komentarz dietetyka
Croissanty z ciasta francuskiego to doskonała propozycja na smaczny desery lub śniadanie na słodko. Do przygotowania rogalików możesz wykorzystać gotowe ciasto francuskie lub zrobić je samodzielnie w domu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny